Picas mīkla – klasiskā itāļu plānā pica: labākā recepete! Padomi. Idejas. Noslēpumi.

 

Picas mīkla

Picas mīkla – Pirmajā brīdi šķiet, ka mājas apstākļos pagatavot klasikos, plāno itāļu picu var jebkurš. Sajauc mīklu, pa virsu saliec piedevas, apber ar sieru un – skaties, pica gatava!

Īstenībā, picas pagatavošanā ir daži mazi noslēpumi.

 

Vispirms gan ieteiksim klasiskās itālu plānās picas mīklas recepti!

 

Picas mīkla – Sastāvdaļas

● 1 glāze ūdens
● 450 g miltu
● 1/4 no mazās paciņas rauga vai 1 tējkarote sausā rauga.
●  sāls pēc garšas
● 1 ēdamkarote cukura
● 2 ēdamkarotes olīveļļas

Picas mīkla – pagatavošana

Siltā ūdenī izšķīdina sāli, cukuru, raugu.

Pievieno pusi miltu, kārtīgi samaisa.

Īstajai itāļu picas mīklai izmanto Durum miltus vai Semolina.

Pievieno olīveļļu, pakāpeniski iemaisa atlikušos miltus.

Samīca pietiekoši biezu mīklu un noliek siltā vietā rūgt.

Traukam, kurā rūgst mīkla, uzliek vāku vai uzklāj mitru dvieli.

Uzrūgušu mīklu izmīca, sadala 2 daļās, sanāks divas picas. Ja gribat taisīt vairāk picas, tad attiecīgi palieliniet sastāvdaļu apjomu.

 

Bet lūk daži noslēpumi gardai picai:

 

Recepte

Kad izveidota picas pamatne, to vajag ar apļveida kustībām ieziets ar tomātu mērci (mēs iesakām Spilvas Luksus tomātu mērci, jo tā ir īpaši bieza (vai arī vēl labāk – pagatavojiet to paši… viena mūsu ideja/recepte šādai mērcei ir raksta beigās).

Ja lietosiet pārāk šķidras mērces, pica var būt pārāk slapja! Ar tomātu mērci nevajag noklāt visu picas pamatni, bet atstāt kādu centimetru no ārējām malām neskartu, lai ļautu picai iegūt vajadzīgo formu!

Ar tomētu mērci arī nevajag pārāk aizrauties.. ne pa daudz, ne par maz! Lūk vizuālas piemērs kā ir optimāli un kā vajadzētu trāpīt arī jums:

Picas mīkla

 

Garoziņas noslēpums

Galvenais noslēpums- mīklu vajag cept atsevišķi. Un tam ir viens labs iemesls. Ja jūs cepsiet visu kopā, tad pica var neizdoties- ar sautētu pildījumu, piedegušu sieru un neizceptu garoziņu. Protams, nedrīkst pirmo reizi cept  mīklu pilnībā. Savādāk tā piedegs, bet mums vēl vajag uzlikt pildījumu un cept otro reizi.

 

Picas mīkla – Mīklas pagatavošana

No sākuma bļodā vajag ieliet vienu desmito daļu silta ūdens, kas norādīts jūsu mājas picas receptē. Pakāpeniski pievienot raugu ūdenim, masu sajaukt un ļaut pastāvēt dažas minūtes.

Tajā pašā laikā, atsevišķā bļodā izliet atlikušo silto ūdeni, iebērt cukuru, sāli un citus sausās sastāvdaļas, izņemot miltus. Pēc tam pievienot ūdeni un sajaukto raugu, rūpīgi samaisīt un tikai pēc tam pievienot citas sastāvdaļas.

 

 Svarīgi ir pareizi sajaukt mīklu

To vajag darīt ar rokām! Tad mīkla būs gaisīgāka. Tikai ar rokām Jūs varēsiet sajust vajadzīgo mīklas konsistenci. Mīcīt mīklu vajag līdz brīdim, kad tā sāks lipt pie bļodas malām. Kad mīklu varēs brīvi izstiept, to nesaraujot, – mīkla ir gatava.

Ja mīklu jauc ar miksera palīdzību, tā paliek trausla. Lai mīkla neliptu pie bļodas, var izmantot miltus. Bet to vajag darīt uzmanīgi un miltus bērt minimāli.

 

 Lai jūsu mīkla pirms cepšanas uzrūgst

Pēc mīklas sajaukšanas, Jums tai ir jāļauj uzrūgt līdz vēlamam lielumam. Kā likums, jo vairāk pica rūgst, jo tai labāka garša. Bet esiet uzmanīgi:  nelietojiet īpaši daudz rauga!

 

Kā paātrināt mīklas uzrūgšanu

Ja jūs steidzaties, jūs varat ļaut mīklai augt ātrāk, palielinot rauga daudzumu vai arī mīklu ieliekot siltā cepeškrāsnī uz dažām minūtēm. Lai mīkla pastāv siltā cepeškrāsnī minimums uz 30 minūtēm, pēc tam to izņemiet un „nospiediet” mīklu uz leju. Atkārtojiet šo darbību- ielieciet siltā cepeškrāsnī, un pēc tam, izņemiet mīklu, „nospiediet” to uz leju –  vēl vienu reizi.

Cits paņēmiens, ko var pielietot, lai mīkla ātrāk paceltos – ar silta ūdens palīdzību. Jo ūdens temperatūra ir augstāka, jo ātrāka ir rauga iedarbība. Vajag  būt uzmanīgiem, lai mīkla nepārrūgst.

 

Šķir otru laou, lai lasītu parējos trikus

Leave a Comment